top of page
Vyhledat
  • Monika

PROČ MÍT ZDRAVÉ STŘEVO


Často řešíme pouze to, aby se na váze ukázalo menší číslo. Sportujeme jako o život, jímě jako vrabci nebo se naopak přejídáme..Ale co takhle zkusit věnovat pozornost i něčemu jinému? Něčemu, co úzce souvisí třeba i s hubnutím, ovlivňuje naši psychiku, stres, zdraví?...


Možná vás překvapí fakt, že střevo je tak trochu náš druhý mozek. Dle různých studií je prokázaná souvislost mezi zdravím střev a imunitním systémem, duševním zdravím, náladou, autoimunitními a endokrinními poruchami, kožními problémy.


Existence osy STŘEVO - MOZEK byla již prokázána studiemi a zahrnuje obousměrnou komunikaci mezi centrálním a střevním nervovým systémem.


Prostřednictvím tzv. střevní bariéry je zabráněno vniknutí toxinů, popř. nestrávených zbytků potravy do těla (v případě, že je nenarušená). Pokud je střevní bariéra narušená, jedná se o tzv. syndrom propustného střeva.


Narušená střevní bariéra umožní bakteriím, toxinům a částečně strávenému jídlu vniknout do těla, což může vést k zánětům v zažívacím traktu i mimo něj, protože se dostávají do krevního řečiště a mohou způsobit i imunitní reakce.


Co ovlivňuje propustnost střeva?:

· Nezdravá strava

· Dlouhodobé užívání léků

· Alkohol, kouření

· Stres

· Střevní nerovnováha

· Pesticidy

· Probiotika

Jak můžeme poznat, že naše střevo není úplně oukej?

· Změny hmotnosti - náhle zhubnutí bez změny stravovacích návyků a cvičení může být známkou poškození střev. Může být narušena schopnost střeva absorbovat živiny a regulovat hladinu cukru v krvi.

· Častá únava a poruchy spánku - hormon serotonin, který kromě nálady ovlivňuje také náš spánek, je až z 90% produkován právě ve střevech. Takže poškození střev může ovlivnit i celý spánkový cyklus.

· Potravinová intolerance - potravinová intolerance je výsledkem potíží s trávením určitých potravin a může být způsobená špatnou kvalitou bakterií ve střevech. Intolerance na některé potraviny se projevuje nadýmáním, bolestí břicha a nevolností.

· Kožní problémy - kožní problémy, jako jsou například ekzémy, mohou mít souvislost s poškozením střev. Zánět ve střevech způsobený špatným stravováním nebo potravinovými alergiemi může způsobit prosakování živin do těla a dráždit pokožku, která se poté projeví vznikem ekzémů.

· Autoimunitní onemocnění - předpokládá se že poškození střev zvyšuje tvorbu zánětů a může ovlivnit správné fungování imunitního systému. To může vést k autoimunitním onemocněním, kdy bílé krvinky napadají naše vlastní buňky.

· Deprese - osa střevo- mozek byla prokázána. A je také důvodem, proč je propustnost střev spojována s poruchami jako úzkost či deprese. Vyléčení střev často souvisí i se zlepšením duševní kondice.


Jak můžeme pomoct dostat naše střevo do kondice?


Jednak toho lze docílit správnou stravou nebo doplňky stravy.


Střevu prospěšné potraviny:

· Luštěniny- obsah vlákniny

· Cibule, česnek- protizánětlivé

· Fermentované potraviny (kvašené zelní, mrkev apod.)- probiotika

· Zelenina- brokolice nebo chřest například

· Lněné semínko- antioxidanty+ rozpustná vláknina

· Masokostní vývary- v nich obsažený kolagen působí příznivě na narušenou střevní bariéru

· Potraviny bohaté na polyfenoly- mandle, zelený čaj, kakao, borůvky. Jsou spojovány s nižšími hladinami triglyceridů a CRP, což je původce zánětů

Střevu prospěšné doplňky stravy:

· Probiotika- pomáhají ve střevě vyrovnat harmonii mezi dobrými a špatnými bakteriemi. Harmonie mezi těmito bakteriemi je důležitá pro trávení, syntézu živin, vitamínů a dále pro náš metabolismus.

· Trávicí enzymy- častým problém s trávním je stres, tedy hormon kortizol. Čím více stresu zažíváme, tím víc kortizolu a tím méně kyseliny chlorovodíkové v žaludku pro trávení.

Tohle téma si zaslouží sice mnohem větší pozornost a dalo by se mnohem podrobněji rozebrat. Ale pro začátek tohle z mého pohledu stačí. Pokud byste měli zájem o podrobnější popis, vysvětlení nebo informace, ráda poskytnu :-)


Skvělá kniha o střevech, vysvětlující jejich problematiku, doporučuji: ZDRAVÁ STŘEVA, Justin Sonnenburg


314 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

SEBELÁSKA

bottom of page