top of page
Vyhledat
  • Monika

IMUNITNÍ SYSTÉM- jak ho posílit?

Jak určitě všichni víme, náš imunitní systém je jakási NONSTOP "obrana, štít" našeho těla před viry, bakteriemi a působí jako prevence před infekcemi. Neustále v těle vyhledává tzv. nepřátele, které se snaží zničit. Dokáže také rozpoznat naše vlastní buňky a cizí. Někdy však může dojít k selhání imunitního systému, kdy začne napadat naše vlastní buňky, v tom případě dochází k autoimunitním onemocněním ( ale o tom třeba zase příště:) ).


Hlavní pilíř imunitního systému jsou bílé krvinky, které kolují stále v cévách a ničí patogeny. V těle je několik "center" bílých krvinek, kterým říkáme lymfatické orgány (např. slezina, kostní dřeň, mandle).


Aby naše imunita byla silná a dokázala naše tělo ochránit před nežádoucím, je potřeba ji také řádně posilovat! Až 70 % imunitního systému je v našich střevech.


Jak můžeme imunitní systém posílit?



1. Mít zdravé střevo

- v našich střevech se vyskytují tzv. dobré i špatné bakterie, mezi sebou tvoří určitou rovnováhu. Optimální funkci střev je vhodné podpořit čas od času třeba probiotiky a prebiotiky (výživa pro probiotika). Můžeme třeba formou suplementu nebo i stravou (kvašené zelí, fermentované nápoje-Kombucha, kefír). Celková skladba jídla samozřejmě hraje také velikou roli!


2. Vitamíny a minerály

Z vitamínů je to zejména vitamín D, který je spojován s funkcí imunitního systému.Nejpřirozeněji ho můžeme získat ze slunce.V zimním období to jde už bohužel těžko, proto vřele doporučuji užívat! Denní doporučená dávka pro dospělého je 1000-2000 jednotek vit. D (je to samozřejmě individuální). Dále vitamín D najdeme ve vejcích, rybách či hovězím masu.

Dále rozhodně vitamín C. Bohužel si většina lidí myslí, že když si cvrknou citron do čaje tak je to dostatečné. NENÍ. Navíc lidé, kteří mají zvýšenou fyzickou zátěž nebo kouří, mají zvýšenou potřebu vitamínu C. Nejvhodnější a nejvyužitelnější pro tělo je ho užívat ve formě tzv. ACEROLY (přirozený zdroj).


Z minerálů bych zmínila selen a zinek. Když jich máme nedostatek, může být náš imunitní systém oslaben. Selen a zinek jsou součástí několika enzymatických procesů.Zinek můžeme užívat ve formě doplňku stravy nebo také ho získat ze stravy- hovězí maso, obiloviny, luštěniny.


3. Dostatečný příjem zeleniny

Zejména té "zelené" :) Už vám možná dochází proč jsou teď moje talíře takové převážně zelené :D Ano, je to pro posílení imunity. Do této zeleniny můžeme řadit například špenát, polníček,rukolu, okurku, zelené fazolky...Tato zelenina obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá pro tvorbu bílých krvinek. A jak už jsme si řekli, bílé krvinky jsou centrem :)


4. Potraviny, které zvyšují funkci imunitního systému

Nevím, jeslti už jste o nich slyšeli- ale může se jednat o tzv. mediciální houby (např. reishi, cordyceps)...Konkrétně třeba reishi zvyšuje aktivitu bílých krvinek.


Dále je to česnek! :) Pravidelně přidávám do své porce vývaru stroužek česneku. Česnek obsahuje alicin, což je sloučenina, která bojuje proti mikrobům způsobujících infekci.


Dále sem můžeme řadit třeba zázvor nebo kurkumu, působí protizánětlivě.



Ideálním "zázračným"pokrmem pro posílení naší imuninty je vývar z kostí. Když hotový vývar doplníme troškou kurkumy, rozmačkáme do něj česnek tak je to pořádný "IMUNNITY SHOT" :) Zvláště v tomto chladném období,plném bacilů, doporučuji! A to klidně každý den :)


5. Bylinky

Zimní období si čajíčkování úplně žádá..alespoň já to tak cítím!


6. Dostatečný spánek

Dlouhodobý nedostatek spánku zvyšuje produkci hormonu kortizolu (tzv. stresový hormon) a ten může potlačovat imunitní funkce. Takže řešení- dostatečně spát- může dojít ke snížení produkce kortizolu a podpoříte tak imunitní funkce. Zkuste si vzpomenout, co předcházelo vašemu poslednímu nachlazení. Vsadím se, že polovina z vás si vybaví těžký trénink nebo chatrný spánek. Přesně takové momenty často předchází nemocem. K zajištění správného chodu imunitního systému potřebujeme minimálně 7 (ideálně 8)h kvalitního spánku


7. Omezení alkoholu a kouření

Nadměrná konzumace alkoholu může výrazně poškozovat imunitní systém, protože narušuje schopnost těla bránit se před infekcí a přispívá k poškození orgánů.

Tabákový kouř významně oslabuje imunitní systém tím, že snižuje obranyschopnost zejména v oblasti horních a dolních cest dýchacích.


8. Omezení stresu (já vím, jde to těžko)

Jestliže nás ovádá stres, nebo zažíváme úzkost, imunitní systém je ochromen kortizolem (stresovým hormonem). To se projevuje snížením počtu bílých krvinek, které bojují s bakteriemi a viry. Proto je žádoucí, abychom se naučili trochu s tím stresem pracovat. Pro začátek může třeba bohatě postačit, když si najdeme pár minutek denně na uvolňující cvičení, jogu či meditaci (OSOBNĚ VYZKOUŠENO!!)


9. Vyvarovat se jednoduchým cukrům

Velká většina lidí, když je ve stresu- zajídá ho sladkým. Bohužel si jen myslíme, že nám ta čokoláda pomůže. Ve skutečnosti to tak vůbec není. Cukr totiž negativně ovlivňuje schopnost bílých krvinek ničit bakterie.


Snad jsem zmínila tak nějak vše! :) Není to jednoduché, je toho moc,co náš imunitní systém ovlivňuje a co na něj působí. Ale když už teď víme, že ho můžeme takto krásně podpořit, tak to za zkoušku stojí, no ne? :)




155 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

SEBELÁSKA

bottom of page