top of page
Vyhledat
  • Monika

CO SE DĚJE, KDYŽ JÍME MÁLO

Nedostatek jídla vs. nadbytek jídla. Obojí je problém. Nicméně častěji se setkávám s nedostatkem jídla, zejména u žen, které se stále dokola pokouší zhubnout. Jak je možné, že když jí člověk málo, tak nehubne? Řekneme si, čti dále :)


To, že jíme málo, můžeme poznat dle symptomů uvedených na obrázku- častá únava, pocity vyčerpání a chuti odpočívat. Velmi časté jsou též chutě na sladké, bolesti hlavy, změny (někdy i ztráty!!) menstruačního cyklu, podrážděnost. Když tělu nedodáváme potřebné živiny, dříve nebo později si o ně řekne. Jak? Třeba tím, že vás "donutí" sníst celou čokoládu, dort, nebo vybílit lednici a sníst vše, co se do vás vejde. Lidé, co málo jedí, bývají také často ve stresu.


Pokud se u vás některý ze signálů objevil, je možné, že váš příjem je nedostatečný a doporučovala bych ho přehodnotit :)


Teď si pojďme říct, proč to tak je. Vždyť chceme zhubnout, tak proč to nejde když jíme málo? ...



1. Únava

Aby naše tělo mohlo fungovat tak, jak má, (a byly zajištěny základní funkce organismu- udržení tělesné teploty, dýchání, trávení, atd.) potřebuje k tomu ENERGII. Pokud se hýbeme, chodíme do práce a vykonáváme jakoukoliv aktivitu, opět potřebujeme ENERGII. Tu energii, kterou tak potřebuje, mu dodáváme (nebo také nedodáváme) MY prostřednictvím jídla.

V případě, že jíme málo a tělu potřebnou energii nedodáme, krátkodobě dokážeme fungovat. Dlouhodobě je to ovšem problém, protože zásoby se časem vyčerpají...A my jsme unavení, podráždění, protivní... Možná nás taky bolí hlava a nic se nám nechce? Není divu, tělo nemá palivo!

Co myslíte, jezdilo by vaše auto s prázdnou nádrží? Jezdilo by, kdyby jste neprováděli pravidelné údržby a nestarali se o něj? Krátce ano, dlouhodobě ne.


2. Zpomalený metabolismus

Metabolismus je velmi důležitý proces zpracování a přeměňování potravy v energii v lidském těle. Podílí se i na správném vstřebávání cukrů, tuků a bílkovin a udržuje tak nejen celkové zdraví, ale i naši váhu. Pokud se metabolismus zpomalí, máme tendence přibírat kila. Jestliže tedy budeme jíst dlouhodobě málo, je pravděpodobné, že naše tělo se začne bát a začne vést tzv. boj o přežití. Za každou cenu chce samozřejmě přežít a tak si začne ukládat zásoby na horší časy i z toho mála jídla, co mu dáme. Taky přestane vydávat tolik energie a celý proces zpracování a přeměňování potravy je zpomalen.


3. Stres

Většinou, při nedostatečném příjmu míváme hlad. Pocit hladu dostává naše tělo do stresu a podporuje vyplavení hormonu kortizolu (stresový hormon). Tento hormon podporuje ukládání tuku.


4. Zima, chlad

Jak už je uvedeno výše, tělo potřebuje k fungování energii. Když mu jí nedodáváme dostatek, nemůže 100 % fungovat. Regulace tělesné teploty totiž také patří mezi funkce, na které tělu nezbývá energie, když jíme málo.


5. Ztráta menstruace (amenorea)

Pravidelný cyklus je základním předpokladem pro zdravé ženské tělo, a pokud nefunguje správně, něco je špatně. Příčin, proč k ní dochází může být samozřejmě celá řada – stres, antikoncepce, těhotenství, ale také nedostatečný příjem (velice častý).

Při nedostatečném příjmu tělo nemá energii na některé funkce, pričemž funkce reprodukčního systému je jednou z nich a může tedy docházet k vynechání menstruace. A nasazení hormonů od gynekologa opravdu není řešení, uměle vytvořené krvácení není menstruace.


6. Chutě na sladké

Myslím, že u tohoto bodu není třeba co dodávat. Nedopřejeme tělu dostatek kvalitního jídla, řekne si o něj. A to pravděpodobně v podobě chuti na sladké. Cukr je totiž pro tělo nejpohotovějším zdrojem energie. Jak se tomu vyhnout? Jíst dostatečně, vyváženě, dopřát si občas i něco sladkého (nebo co máte rádi), jíst pravidelně...


7. Podrážděnost, nervozita, náladovost, zhoršená regenerace, nekvalitní spánek

Jídlo, které jíme, totiž ovlivňuje nejen to, jak vypadáme, ale také jak se cítíme. Pokud přijímáme málo kalorií, můžeme být nejen čato unavení ale taky pekelně protivní, náladoví. Nic nás nebaví, nemáme náladu na rodinu ani přátele, a když se nakupí několik faktorů dohromady, často také dochází k rozvoji depresí. Studie ukazují, že vlivem nízkých hladin glukózy, může docházet k agresi a podrážděnosti. Podrážděnost může být velmi častým projevem toho, že váš příjem je příliš nízký.


Výše uvedeným symptomům se lze snadno vyhnout! Pokud chcete zhubnout, snažte se o rozumný kalorický deficit! V žádném případě bychom neměli pociťovat hlad, únavu, ztrátu energie a jiné. Dbejte na pravidelný DOSTATEČNÝ příjem kvalitního jídla, dodávejte tělu všechny makroživiny. Snažte se dostatečně spát, nezakazujte si určité nutričně nevhodné potraviny (snažte se je konzumovat s mírou), snažte se o eliminaci stresu, nezahánějte hlad kávou nebo cigaretou.


Signál HLADU je známka toho, že se máme najíst. Jednoduché :)....





918 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

SEBELÁSKA

bottom of page