top of page
Vyhledat
  • Monika

CO PRO TEBE ZNAMENÁ JÍDLO???

Mám pocit, že stále pro spoustu lidí je jídlo spíše nějakou náplastí, prostředek pro zajídání emocí nebo špatné vztahy, taky stres.

Přičemž jídlo je každodenní potřebná věc, každodenní záležitost, zdroj energie a živin pro naše tělo, palivo! Je to něco, díky čemu vlastně žijeme.

Proč a jak se vlastně stalo to, že z něčeho TAK POTŘEBNÉHO PRO NÁŠ ŽIVOT je stresující záležitost, strach?


Možná za to může naše maminka nebo tatínek, když nám v dětství řekli něco nelichotivého? Nebo spolužáci v tělocviku se smáli nám (nebo jinému spolužákovi) za to, jak vypadá? Možná jsme dostali nějakou směšnou přezdívku, která se s námi táhla po celou střední? Teď v dospělosti nám nepřidávají různé účty na instagramu, fotky fitnessek apod. Chceme být jako oni! Přičemž vůbec nevíme, jestli je daná osoba šťatná, jeslti má milující rodinu nebo partnera. Závidíme jí to, jak vypadá. Co uděláme?


ZAČNEME SE OMEZOVAT. Omezíme si něco, co nás drží naživu a co určuje odolnost našeho zdraví. Co se stane teď, jaké to má/bude mít následky? Pravděpodobně se budeme bát najíst, protože máme jídlo zafixováno, jako NĚCO, CO MŮŽE ZA VŠECHNO. Potrestáme se tedy tím, že je omezíme. Neomezujeme jen příjem kalorií ale také omezujeme funkci našeho těla, našich orgánů, atd. (což si vůbec neuvědomujeme). Na opačnou stranu- když uděláme něco dobře/nebo špatně- jídlo je prostě naše odměna a tak se přejíme. Vybudujeme si nezdravý vztah k jídlu (na základě nezdravého vztahu sami k sobě).


Poznáváte to? Stresujete se zapisováním jídla do tabulky a lpíte na 100 % splnění? Když se vám něco nepodaří, lupnete tam chipsy jako útěchu? Omezujete se i přesto, že víte že večer vy*erete lednici?...CESTA VEN EXISTUJE !!!

Nejlepší je samozřejmě se do tohoto koloběhu vůbec nedostat, ale pokud se tak přeci jen stane, tak:

- přehodnotit své stravovací návyky - zeptat se sám/sama sebe, co můžeš udělat, aby ses cítil/a dobře - pokud v tobě tabulka čokolády vyvolá pocit štěstí- zjistit, co jiného by v tobě tento pocit mohlo vyvolat (třeba činnost nějaká) - uvažovat logicky, neupínat se na nesmyslné články na internetu, které tě akorát matou a omezují - přestat sledovat na instagramu fitnessky a podobné osobnosti, které v nás vyvolávají negativní emoce, začít sledovat inspirativní a "normální" lidi - ZAČÍT MÍT RÁD SÁM/SAMA SEBE- až se tohle stane, tak se už nebudete chtít trápit omezováním, hladem a úmorným cvičením, které vás nebaví


Pokud si sám/sama nevíš rady, ale chceš na tom pracovat a své návyky změnit, začít poslouchat své tělo a mít se rád/ráda, mohu ti pomoct!! :)

KRÁSNÝ DEN !!


171 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

SEBELÁSKA

bottom of page