top of page
Vyhledat
  • Monika

4 nejčastější mýty ve výživě


Část 1

Internet je plný užitečných a zajímavých informací. Taky je ale plný mýtů, nesmyslů a zkreslujících informací. To může být také důvod, proč ne jeden z vás tu „dietu“ prostě vzdal. Když si přečetl, co vlastně všechno MUSÍ dělat, co naopak NESMÍ dělat, kolikrát denně MUSÍ jíst, CO musí jíst a jaký protein si MUSÍ koupit, tak to radši vzdal… Protože dodržovat tohle všechno? NIC PRO MĚ!

V tomto článku bych vám ráda zmínila 4 nejčastější mýty, které kolují internetem a kterým stále možná ještě věříte :)

MÝTUS Č. 1


NESMÍŠ SACHARIDY NAVEČER, TLOUSTNE SE Z NICH…

Opravdu? Pamatujte, že nikdy se netloustne z nějaké potraviny. Stejně tak, jako neexistuje potravina na hubnutí, tak neexistuje ani potravina na přibírání. To taky platí o sacharidech. To, jestli budete tloustnout- o tom rozhoduje vaše energetická bilance. Pokud máte příjem vyšší, než výdej, tak ano, budete pravděpodobně tloustnout. A je opravdu úplně jedno, jestli váš energetický příjem bude vysoký kvůli sacharidům nebo ovoci či bílkovinám. Vždy záleží na celodenním příjmu.

Na tento mýtus proběhl i výzkum, který zkoumal právě skupiny lidí, kteří nejedli žádné sacharidy navečer s těmi, kteří se sacharidům nebránili. Obě skupiny se snažili o redukci váhy. Větší úspěch měla skupina, která sacharidy navečer konzumovala. Zjistilo se, že konzumace sacharidů navečer pozitivně ovlivňuje hormony leptin a ghrelin (starají se o „sytivost“)

MÝTUS Č. 2


PO PEČIVU SE TLOUSTNE, DO DIETY NEPATŘÍ

Opět opakuji to, co bylo psáno výše. Není možné přibrat po nějaké potraviny, ale přibereme proto, že jsme pravděpodobně v kalorickém nadbytku (a ne, nemusí to být nutně z pečiva). Pečivo se dá vybrat i kvalitnější, s vyšším obsahem třeba žitné mouky, celozrnné mouky apod. Kvalitní pečivo je stejným zdrojem sacharidů, jako je třeba rýže nebo brambory. Teď se možná může začít někdo rozčilovat a argumentovat- ale já jsem vyřadil ze svého jídelníčku pečivo a zhubl jsem xx kg za měsíc!... Ano, to je jistě možné. Pokud většinu vašeho jídelníčku tvořilo doposud právě pečivo či jiné zdroje sacharidů a vy to najednou z jídelníčku vyřadíte, dostanete se tak do kalorického deficitu a skutečně zhubnete . Opět je to ale o poměru příjem vs. výdej. Pečivo za naši tloušťku nemůže, může za to výše našeho kalorického příjmu.

MÝTUS Č. 3

KDYŽ JÍM TUK, TAK PŘIBÍRÁM TUK. TUK JE ŠPATNÝ.

Opět to tak není. Konzumací tuku nepřibíráme tuk. Přibíráme proto, že jsme v kalorickém nadbytku a je prakticky jedno jestli z tuku, nebo z pečiva. Tuk hraje v naší stravě důležitou roli..Jednak z výživového hlediska a jednak z hormonálních důvodů. Proč je tedy výhodné mít tuky ve stravě?

1. Některé vitamíny (A,D, E, K) jsou rozpustné pouze v tucích.

2. Tuky jsou základním stavebním kamenem mozkových a nervových buněk

3. Mnoho životně důležitých orgánů (ledviny, srdce, trávící ústrojí) je chráněno tukem, který zabraňuje jejich zranění, a pomáhá také udržovat teplotu našeho těla.

4. Tuky hrají významnou roli také při tvorbě některých hormonů.

5. Tuk dělá chuť!

6. Zdravé tuky pomáhají udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi a tím chrání srdce.

MÝTUS Č. 4


SNÍDANĚ JE ZÁKLAD DNE A PROSTĚ MUSÍŠ SNÍDAT, JINAK NEZHUBNEŠ!

V poslední době je tohle dost diskutované téma. Snídat či nesnídat? Jak dlouho po probuzení?...

Tohle je velice individuální záležitost. Takže pokud po probuzení do sebe nemůžete nic dostat a vidíte to jako velkou chybu, nezoufejte, není tomu tak. Každý jsme jiný, máme jinak nastavený režim, jinou potřebu jídla. Pokud ihned po probuzení nemáte hlad/chuť jíst, najezte se až to půjde. Velkou roli hraje opět CELODENNÍ příjem, ne 1 jídlo. Druhá věc- nemusíme tomu říkat ani snídaně, ale prostě první jídlo dne.

Důvod, proč je do nás důležitost snídání “pumpována” všemi otvory, je zejména ten, že pokud se běžný člověk (který ovšem nepřemýšlí, co do sebe v průběhu dne za jídlo dostane a nemá podvědomí o tom, co a jak by měl jíst/kombinovat), kvalitně a dostatečně nasnídá, výrazně klesá šance, že bude cítit potřebu koupit si po cestě do práce koblih nebo vypít před obědem tři přeslazená kafe (protože bez kafe prostě ani ránu). Pokud se ovšem člověk, který má podvědomí o tom, kolik by za den zhruba měl sníst, ví, jak kombinovat potraviny a má základní znalosti o stravě, rozhodně nesnídat, ničemu to nevadí. Je jedno, jak si ten jeho příjem rozloží do celého dne.

Někdo prostě bez jídla nedokáže ráno odejít z domu, jiný to zase neodkáže s plným žaludkem. Každý to má jinak a každý musí dělat tak, jak mu to vyhovuje. Vždy je nejdůležitější celodenní příjem a rozložení energie do celého dne.


494 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

SEBELÁSKA

bottom of page