top of page
Vyhledat
  • Monika

JAK ZAČÍT?

JAK ZAČÍT????


Velice častá otázka! Nevíte, jestli dřív držet dietu, začít běhat nebo pít detoxikační čaje. Přemýšlíte o tom, jestli je taková a maková snídaně v pořádku nebo jestli můžete pít čaje nebo pouze vodu.

Z informací z různých ženských časopisů a webu vám jde hlava kolem a ještě než vlastně s čímkoliv začnete, tak už jste zoufalí, protože prostě nevíte JAK. Tak se na to radši vykašlete a nikam se neposunete.


Já vám dám jednoduchý návod: PROSTĚ ZAČNĚTE


Že to zní moc jednoduše? Ale ono to tak opravdu je!


Pro každého z vás ten ale začátek může být úplně jiný. Každý máme nedostatky v jiné oblasti a ta naše cesta bude jiná. Nelze tedy obecně říci jednu radu, která bude vhodná pro všechny.

Uvedu sem pár příkladů, od čeho se budete třeba moci odrazit:

  1. odbíjíte se s kvalitním jídlem během dne, omezujete se a večer vyjíte celou lednici- v tomto případě by bylo super, kdybyste si přidali na porcích přes den (ať už snídaně, oběd, svačinka...). Snažte se dbát na dostatečný příjem bílkovin V KAŽDÉM jídle. To by mohl být jeden z možných odpovědí na to "jak začít". Pokud tápete v tom, jak kombinovat nebo kolik toho jíst, jsem vám k dispozici, ráda pomůžu. Nějaké info, jak jídlo skládat najdete také na mém webu

  2. chodíte pozdě spát, ráno se budíte unavení- když si přiznáte tento fakt, moje rada zní- zkuste začít chodit spát o půl hodinky dříve (alespoň pro začátek!). Časem můžete zkusit i o hodinu dříve, než obvykle. Pokud musíte pracovat u PC do noci, snažte se eliminovat modré záření z obrazovek (pomocí brýlí) a dbát na ideální prostředí pro kvalitní spánek (chlad, vyvětraná místnost, úplná tma)

  3. doteď jste necvičili ale jelikož chcete zhubnout, tak jste si stanovili určité cíle a chcete začít- ano, pohyb je super, k redukci i zdravému životnímu stylu jistě patří. V tomto přpadě se snažte zvolit takový pohyb, JAKÝ VÁS BUDE BAVIT (ne takový, jaký na internetu píšou, že je nejlepíš!!). Pohyb může být- cvičení doma, posilko, práce na zahradě, úklid, procházka, výklus, atd. PROSTĚ SE HÝBEJTE. Pro každého je vhodné a nejlepší něco jiného. Někdy stačí třeba do práce/obchodu jít pěšky namísto autem. Ze zkušeností můžu říct, že striktní cvičební výzvy/plány (kde se cvičí každý den) časem člověka spíše demotivují a brzy s pohybem sekne. Proto se snažte do pohybu dostat postupně, adekvátně rychle k dosavadnímu pohybovému režimu

  4. chcete zhubnout, chystat si jídlo, být zdraví, hýbat se, ALE vnitřně se vám vlastně pro to nechce nic udělat. V tomto případě- nepomůže žádný jídelní plán, žádné "nejlepší" cvičení, NIC. V první řadě musíte opravdu CHTÍT se vším všudy. Pokud se vám nedaří namotivovat, zkuste se zeptat sami sebe: Opravdu chci být za rok tam, kde jsem teď?...

  5. málo pijete, přes den vás pak i bolí hlava- jupí, víte že málo pijete, že je to vaše slabá stránka. Důležité je si to přiznat. Pak už se s tím dá pracovat. Vypijete pouze půl litru denně? V tomto případě opravdu nemá význam ze dne na den začít pít tolik, kolik ve skutečnosti máte (např. 2 litry). Doporučuji navyšovat POSTUPNĚ. Například tak, že navýšíte svůj pitný režim o skleničku vody. Po nějaké době (třeba týdnu) můžete opět navýšit o další skleničku.

  6. máte chutě na sladké, neodoláte čokoládě- člověk v této situaci má pravděpodobně nedostatečný příjem, sladké si upírá a o to víc ho to pak nutí a láká. Řešením tohoto problému není zakázat si vše sladké, ale vyřešit skutečný problém těchto chutí. Věřte, že s dostatečnou a vyváženou stravou tento problém většinou ustává.

  7. každý den se vážíte, jste posedlí tím číslem, stresuje vás to- proč dělat něco, co nás stresuje a z čeho nemáme radost? Pokud pro sebe něco děláte a snažíte se o redukci, nesnažte se o každodenní kontrolu. Váha závisí na mnoha faktorech a mnohdy ukazuje více (a i přesto se nejedná o přibrání!!). Je závislá taky na tom, co sníme, kolik toho vypijeme apod. Zkuste vážení a kontorlu eliminovat, odprostit se od toho. Pokud se vážíte každý den, zkuste omezit- 1x za týden. Postupně času se tak možná dostanete na 1 vážení za měsíc. Bude vám líp. Věřte tomu.

  8. ráno jste jak mrtvola, nemůžete se nakopnout- zkuste si přivstát a udělat něco, co obvykle neděláte. Může to být třeba vlažná/studená sprcha, protahovací cvičení, vypít si v klidu čaj (namísto rychlého kafe po cestě do práce), naplánovat si ten den, nachystat si dobrou snídani, COKOLIV. Jen prostě udělejte ten první krok.


Pokud stále nevíte, jak začít, malá rada na závěr...

Zkuste si na papír do levého sloupce sepsat to, v čem víte, že pokulháváte (málo spánku, málo jídla, moc kávy, moc cigaret, alkohol, hodně stresu)..Hned vedle do kolonky si zkuste napsat ke každému bodu to, co si myslíte, že byste s tím byli schopni udělat a co by mohlo vést ke zlepšení v této oblasti. Potom už je to jen na vás. Každý týden (nebo jak vám to půjde) můžete zkusit zlepšit něco.


A pokud si říkáte, že přeci chcete jen zhubnout, že to ostatní se vás netýká... Uvědomte si, že vaše tělo pracuje jako CELEK. V tomto případě platí, že všechno souvisí se vším. Nedostatek spánku a nadbytek stresu skutečně může bránit v hubnutí. To samé hormonální nerovnováha. Nedostatek pohybu a sedavý způsob života může vést k rizikům onemocnění a taky - to hubnutí půjde hůře :))..Takto bych mohla pokračovat donekonečna.


Moudro: Cílem zdravého životního stylu není ze dne na den změnit vše. Cílem je POSTUPNĚ se dopracovat k nějakým zdravějším návykům tak, aby pro nás byly dlouhodobě udržitelné a mohly tak skutečně vést ke zlepšení.. Věřte, že někdy stačí hrozně málo k tomu, aby se změnilo MOC. Sama můžu potvrdit :)


353 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

SEBELÁSKA

bottom of page