top of page
Vyhledat
  • Monika

ACH, TA PROKLETÁ VÁHA!

**ACH, TA PROKLETÁ VÁHA!....... Pořád se stresujete číslem na váze? Stoupáte na ni každý den a vaše nálada se odvíjí od toho čísla, co vám ukáže? Jeden den máte o půl kila méně, druhý den o kilo více? Co kdybych vám řekla je to je absolutně normální. Cítili byste se líp? :)...


Zamysleli jste se někdy nad tím, koho vlastně vaše váha zajímá? To číslo nevypovídá o tom, co máte za sebou a nedefinuje vás. Nehledě na to, že každý máme jiný typ postavy, genetiku, předpoklady, obsah vody v těle, poměr tuků a svalů.. Neporovnávejme se s ostatními.


Samozřejmě, že příliš vysoké číslo na váze je rizikovější, zejména pro naše zdraví. To samé platí o příliš nízkém čísle na váze ( u někoho může způsobit až ztrátu menstruace). Rozhodně tímto povídáním nenabádám, abyste všeho nechali, nacpali se mi prasknutí a šli k TV, protože vážit 150 kg je v pořádku, Věžníková to psala! Vše to chce jen zdravý rozum! A nedělat to primárně jen pro váhu.


Zkuste se více věnovat sami sobě, psychické pohodě, mějte dostatek pohybu, kvalitního jídla, spánku. Poslouchejte své tělo.. Je v pořádku vynechat cvičení, stejně tak jako vyrazit na celodenní túru.Nestoupejte každý den na váhu, to prokleté číslo je ovlivněno několika faktory, takže každodenní vážení je nesmysl a to číslo o ničem nevypovídá.

Často se mi stává, že se pustíte do jídelníčku, změníte své stravovací návyky, začnete cvičit. Říkáte, že se cítíte plní energie, nejste unavení a cítíte se dobře. Ve finále ale zapomenete tady na ty všechny prvotní pozitiva a vaše nadšení vám totálně zhaní číslo na váze.

"Moni, co dělám špatně? Včera jsem měla 65 kg a dneska 65,7kg! Co s tím"

"Mám dole 5 cm přes břicho, 7 cm přes zadek, cítím se dobře, ale váha je pořád stejná! Co mám dělat, je potřeba nějak upravit jídelníček?" Toto jsou opravdu velice časté dotazy. A já se ptám PROČ. Zkuste se zeptat sami sebe:

  • proč když se cítíte dobře, jdou dolů cm, máte více energie vás tak moc ovlivní nějaké číslo

  • zda má opravdu váha právo na to určovat vaši náladu

Číslo na váze je ovlivňováno mnoha faktory. A věřte nebo ne, kolísání váhy je úplně normální. Může je ovlivňovat například to, že jste snědli kořeněné/solené jídlo, jídlo bohaté na sacharidy. a to, že jídla moc nedosolujete, to nevadí. Nezapomeňte, že sůl se skrývá i v potravinách, jako: pečivo, šunka sýr, fast foodu, konzervované potraviny. Lehce se tak přesáhne denní doporučený příjem soli.

Dále i menstruace či cvičení váhu může krátkodobě ovlivnit. Naprostá většina žen pozoruje nárůst na váze před a během menstruace. Váha v tomto období může ukazovat i o 4 kg více. Toto zadržování vody je způsobeno ženskými hormony – estradiolem a progesteronem. Mimo to mají vliv i na emoce a chutě na sladké.


Také některé léky mohou způsobit přírůstek na váze a to kvůli zadržování vody v těle, zvýšení chuti k jídlu nebo změnám v metabolismu živin. Patří sem léky, například antidepresiva.

Pokud i přesto vám na váze velice záleží, doporučuji vážit se třeba 1x za měsíc VŽDY ZA STEJNÝCH PODMÍNEK. Ideálně nalačno. Je fajn kromě sledování hmotnosti sledovat i měnící se tělesné obvody, případně i poměr svalů a tuků.

A na závěr, VÁHA JE JEN ČÍSLO, KTERÉ NEVYPOVÍDÁ NIC O TOM, JACÍ JSME A JAKÉ MÁME HODNOTY. NEMĚLA BY ANI OVLIVŇOVAT TO, JAK SE CÍTÍME A JAKOU MÁME NÁLADU!



251 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

SEBELÁSKA

bottom of page